“...Nu există nimic altceva decât atomi şi vid “ a afirmat Democrit.Aşa începe oare istoria bombei atomice ?

            Cu 400 de ani înaintea erei noastre Democrit din Abdera descoperă că sfărâmând un obiect material se obţin bucăţi mai mici, care la rândul lor se descompun în bucăţele şi mai mici de materie şi aşa mai departe. La sfârşitul acestei serii de operaţii repetate vor exista nişte particule foarte mici care nu mai pot fi divizate. Aceste particule Democrit le-a numit ‘atomi’ (indivizibili) şi a formulat prima teorie refefritoare la atom :

                        << Atomii sunt particule eterne, simple şi impenetrabile, diferite unele de altele numai prin formă, poziţie şi mişcare, constituind alfabetul universului. >>

   Această teorie este pe cale de a fi răsturnată în 1896, când un profesor de fizică francez, Antoine-Henri Becquerel, descoperă proprietatea atomilor de Uraniu de a emite raze, proprietate denumită mai târziu de către soţii Curie ‘radioactivitate’. Aşadar, materia poate să emită energie.

            În anul 1903 un fizician neozeelandez, Ernest Rutherford, dă prima explicaţie fenomenului de radioactivitate, demonstrând că atomii elementelor radioactive emit trei feluri de radiaţii : radiaţii a cu sarcină electrică pozitivă, radiaţii b cu sarcină electrică negativă şi radiaţii g fară sarcină electrică şi a arătat că atomul nu este indivizibil, radioactivitatea fiind o consecinţă a ‘dezintegrării’ atomilor, această dezintegrare eliberând energie sub formă de radiaţii. Astfel, Rutherford îşi dă seama că atomul este format la rândul lui dintr-un mic nucleu (care conţine particule cu sarcină electrică pozitivă-protoni) înconjurat de un anumit număr de particule cu sarcină electrică negativă-electroni. În 1919, bombardând cu particule a un anumit element-Azotul-, Rutherford a reuşit să transforme atomii acestuia în atomi ai elementelor Hidrogen şi Oxigen. Prin mijloace artificiale, acest fizician a reuşit să facă primul pas adevărat către cucerirea energiei care ţine unite particulele atomului - energia atomică.

            Astfel, Rutherford demonstrează contrariul teoriei lui Democrit referitoare la indivizibilitatea atomului.

            Mai târziu, studiind radiactivitatea, Albert Einstein îşi dă seama că a distruge cea mai mică părticică a materiei înseamnă a elibera o mare cantitate de energie.

            În anul 1931, fizicianul englez, James Chadwick, descoperă că nucleul conţine, pe lângă protoni, particule lipsite de sarcină electrică, pe care le numeşte neutroni. Mai târziu, fizicianul italian Enrico Fermi avea să folosească neutronul pentru a bombarda şi dezintegra nucleul, eliberând astfel energia din el. Fără să-şi dea seama, Chadwick găsise cheia fisiunii nucleare, adevărata cheie pentru cucerirea energiei atomice.

            În jurul anilor 1932-1933 fizica atomică a făcut o serie de paşi importanţi. La laboratorul Cavendish din Cambridge, fizicienii Cockcroft şi Walton dezvoltă experienţa profesorului lor, Rutherford, şi bombardează nucleele de Litiu cu protoni, generaţi pe cale artificială, reuşind să-i dezintegreze şi să-i transmute în nuclee de Heliu.

            În 1933, la Londra, fizicianul maghiar Leo Szilard intuieşte posibilitatea folosirii în scopuri militare a imensei energii nucleare. Dar nu este decât o intuiţie, deoarece fizica este încă departe de a poseda,fie chiar numai din punct de vedere teoretic, cheia pentru cucerirea energiei atomice.